Het boek Academic Groundwork werd geschreven door Bent Branderup, de grootmeester in de Academische Rijkunst, en Celina Skogan, een van de gelicenseerde Branderup trainers. Het boek is tweetalig geschreven, aan de linkerkant van de pagina zie je telkens de tekst in het Duits, aan de rechterkant in het Engels. Doorheen het boek zorgen prachtige foto’s en filmpjes van Céline Rieck en Astrid M. Andersen ervoor dat je je ogen de kost kan geven. De schematische tekeningen die in het boek staan zijn heel handig en verduidelijken de theorie. De uitgeverij is Müller Rueschlikon en het boek telt 207 bladzijden.
Het boek bestaat uit 2 grote delen: het eerste deel over ethologie met hierin alle belangrijke stappen hoe je een relatie opbouwt met je paard. Ook de pedagogiek (Hoe leert het paard?) wordt hier besproken. het tweede deel gaat over de fysieke training waarbij verschillende werkhoudingen en oefening de revue passeren op verschillende niveaus.
Deel 1
Tijdens het eerste deel schetsen Bent en Celina een heel compleet beeld van de voorwaarden waaraan je (paard) moet voldoen alvorens je aan je fysieke trainingen kunt starten. Ze hebben het over huisvesting, voeding en verzorging maar ook over hoe je een goede relatie op moet bouwen met je paard voor je samen kan gaan werken.
Het stuk over pedagogiek gaat enerzijds over hoe je paard leert, maar anderzijds ook over hoe je als trainer een goede leraar kan zijn. Het stuk is beknopt, maar geeft een goed algemeen beeld. De leertheorie bij zowel mens en paard is zo uitgebreid dat ze hier onmogelijk heel diep op kunnen ingaan.
In het hoofdstuk over de materialen die gebruikt worden tijdens het grondwerk, wordt duidelijk uitgelegd wat de voordelen zijn van een kaptoom, hoe je deze moet laten passen en waarom je in de Academische Rijkunst de meeste trainers met een houten zweepje ziet rondlopen.
Tot slot worden er enkele oefeningen meegegeven die het paard zullen voorbereiden op het echte gymnastiserende werk zoals het gewend maken aan de zweep, de verschillende posities als trainer en de communicatie op vlak van lichaamstaal.
Deel 2
In deel twee starten Bent en Celina met de uitleg over stelling en buiging. De tekst wordt hier verduidelijkt door verschillende schematische tekeningen en samenvattende kaders om de theorie te onthouden. Uiteraard is er veel aandacht voor de biomechanica van het paard. Het is belangrijk dat je als trainer begrijpt waarom je iets doet en wat juist is!
Verder wordt de halt besproken, de cirkel, de zijgangen, de verzameling en het werk in stilstand. Om het verhaal helemaal compleet te maken, wordt de link met het longeerwerk reeds gelegd en krijg je een samenvatting van hoe je het geleerde uit het grondwerk zult kunnen gaan vertalen.
Hoe je de theoretische kennis van dit boek kunt gaan toepassen in je trainingen, wordt verder uit de doeken gedaan in het hoofdstuk rond de opbouw van een les en de trainingssequentie.
Videoclips
Doorheen het boek geven 25 videoclips meer uitleg bij de theorie die omschreven staat. Op die manier wordt visueel duidelijk hoe bijvoorbeeld een bepaalde oefening er uit ziet of uiteindelijk uit zal gaan zien. Deze manier van leren is heel prettig, want met tekst alleen valt niet alles uit te leggen!
Besluit
Als je eerder boeken hebt gelezen van Bent Branderup, heb je wellicht de compendiums al ontdekt die geschreven werden door Bent en de gelicenseerde trainers. Het tweede boek van die serie gaat ook over het grondwerk.
Is dit boek dan de moeite waard om (ook) aan te schaffen? Wat mij betreft wel! Hoe waardevol ik de compendia vind omdat je veel informatie krijgt met telkens een andere insteek van verschillende trainers, mis ik soms een doorlopende structuur. Die structuur vind ik bij dit boek wel.
Het boek is echt een samenvatting van de grote topics waar de Academische Rijkunst zich de laatste jaren mee bezighoudt. Je krijgt een heel goed beeld van wat de visie van de AR is op het houden en trainen van paarden, maar ook van wat de fysieke training, in dit geval het grondwerk, inhoudt.
Wil je na het lezen van dit blogbericht graag het boek aanschaffen? Dat kan op deze website!
Liefs
Jolien